Lidwoorden: De, Het en Een. Een beknopte uitleg

L

De Nederlandse taal bevat drie verschillende lidwoorden, waarvan twee bepaalde lidwoorden zijn, en een onbepaald lidwoord.

Het onbepaalde lidwoord, “een”, is een makkelijk lidwoord, omdat er maar 1 onbepaald lidwoord in de Nederlandse taal is. Je kunt “een” dus voor elk zelfstandig naamwoord zetten. Een lastiger geval zijn de lidwoorden “de” en “het”.

 

Bepaalde lidwoorden

De bepaalde lidwoorden zijn wat lastiger, en zijn misschien wel de lastigste grammatica regels uit de Nederlandse taal. Waarom zijn de lidwoorden “de” en “het” zo lastig dan? Voornamelijk omdat er (bijna) geen logische regels voor zijn, en het een kwestie is van leren.

Voor veel Buitenlanders die naar Nederland verhuizen zijn de lidwoorden de lastigste dingen om te leren in de Nederlandse taal. Toch zijn er gelukkig een aantal regels om dit te leren.

Lidwoorden uitleg

  • Woorden eindigend op “isme” (bijvoorbeeld toerisme), “ment” (bijvoorbeeld cement), “sel” (bijvoorbeeld stelsel) en “um“(bijvoorbeeld referendum) krijgen meestal het lidwoord “Het“.
  • Woorden eindigend op “a” (bijvoorbeeld cavia), “de” (bijvoorbeeld bode), “ie” (bijvoorbeeld kopie), “ij” (bijvoorbeeld lekkernij), “ing” (bijvoorbeeld verkering), “heid” (bijvoorbeeld schoonheid), “nis” (bijvoorbeeld: gevangenis), “schap” (bijvoorbeeld boodschap), “st” (bijvoorbeeld kist), “te” (bijvoorbeeld groente), “teit” (bijvoorbeeld realiteit) krijgen bijna altijd het lidwoord “De“.

Helaas, zoals je al verwacht zijn hier ook uitzonderingen op, en is dit niet altijd op deze manier te gebruiken. Toch kun je met de bovenstaande uitleg al een hoop lidwoorden goed gebruiken.

Opzoeken

Heb je geen tijd om de regels uit je hoofd te leren, of twijfel je gewoon over een bepaald woord? Dan zijn er gelukkig ook een aantal sites om uit te zoeken welk lidwoord je moet gebruiken. De bekendste is de-of-het.nl. Hier vind je vaak welk lidwoord bij veel gezochte woorden hoort. Dit wordt vaak gebruikt bij formele omstandigheden, waar het echt belangrijk is dat een lidwoord juist neergezet wordt. Je wilt natuurlijk niet een sollicitatiebrief sturen waarbij elk lidwoord verkeerd gekozen is.