Toenemende flexibiliteit op werk

T

Waar we van oudsher gewend zijn om werkdagen te maken van minimaal 09:00 tot 17:00 is dat tegenwoordig wel anders. We worden steeds flexibeler met werken, mensen werken tegenwoordig al gauw een aantal dagen in de week thuis. Ook zie je steeds vaker dat mensen later in de ochtend beginnen met werken maar dit bijvoorbeeld inhalen door vervolgens langer door te werken dan 17:00. Vroeger hadden we nooit kunnen denken dat we als werknemer steeds meer vrijheid zouden krijgen in de keuze waar en wanneer we ons werk doen.

Thuis werken

‘Thuis werken’ is dan zoals eerder al benoemd een nieuw fenomeen in het arbeidersleven. Werknemers krijgen steeds vaker de vrijheid om een dag of soms zelfs meerdere dagen in de week vanuit hun eigen huis te werken. Dit vergt natuurlijk wel zelfstandigheid en verantwoordelijkheid want er moet natuurlijk wel echt gewerkt worden. In Nederland merkt men dat die ook gebeurt en daarom is dit iets wat vaker voorkomt. Om deze reden beschikken steeds meer huizen over een werkkamer, ook bouwen mensen een soort van eigen kantoor in tuin of kiezen ervoor om een gebruikte kantoorunit aan te schaffen om deze vervolgens bij hun thuis te plaatsen voor wanneer ze thuis werken.

Werksfeer

Dat men tegenwoordig een stuk flexibeler omgaat zijn werknemers zorgt er ook voor dat werknemers in veel gevallen een betere werksfeer ervaren dan dat vroeger het geval is. Je krijgt meer vrijheid en verantwoordelijkheid want ondanks je later kan beginnen of steeds vaker eerder naar je huis kan moeten er nog steeds deadlines gehaald worden. Doordat het geaccepteerd is dat mensen in de ochtend wat later op hun werk komen, denk bijvoorbeeld aan mensen die van ver komen en daardoor wat langer kunnen slapen, komen mensen vrolijker en minder vermoeid op hun werk. Al met al merken we de werknemers verantwoordelijk genoeg zijn voor de toenemende flexibiliteit en dat het de werksfeer in de meeste gevallen bevorderd.