Waarom kiezen voor omscholen?

W

Met omscholen zorg je dat je nieuwe vaardigheden en kennis aanleert voor een heel ander beroep. Je komt dan op een punt dat je een carrièreswitch wilt maken. Het kan een gevolg zijn van een slechte positie op de arbeidsmarkt of omdat je gewoon geen goed gevoel hebt bij je huidige baan. Mocht je dan een baan of functie willen hebben waar je geen opleiding voor hebt gevolgd, dan kun je kiezen voor omscholing. Als je voor een andere functie kiest binnen het bedrijf waar je al werkt, dan kan de baas ervoor kiezen om het te vergoeden. 

Waarom omscholen?

Omscholen gebeurt meestal niet zomaar. Dat komt omdat het veel geld en inspanning kost. Maar door bepaalde redenen kan het nodig zijn. Voordat er voor omscholen wordt gekozen moet je goed nadenken of je het wel aankan. Een van de belangrijkste redenen zijn geen groeimogelijkheden hebben, weinig mogelijkheden op de arbeidsmarkt of eventuele lichamelijke klachten die ervoor zorgen dat je het huidige werk niet meer uit kunt voeren. 

De juiste opleiding

Als je eenmaal wilt beginnen met omscholen, dan moet je natuurlijk wel de juiste opleiding kiezen. Je wilt de omscholing gebruiken om een andere baan om functie te bemachtigen daarom moet het wel perspectief bieden. Je moet dus een opleiding kiezen waar je uiteindelijk veel mee kan. Voorbeeld daarvan is een bouwopleiding of lerarenopleiding. Er is namelijk veel vraag naar mensen in de bouw en leraren. Mocht je nog niet weten welke opleiding je wilt gaan doen. Dan is het verstandig om een beroepskeuzetest af te leggen. Zo kan je zien waar je interesses en capaciteiten liggen en kies je voor de juiste opleiding.  

Werking van omscholen

Omscholing gaat meestal via een andere instantie. Via die instantie krijg je advies over de opleiding en de school waar je de opleiding kunt volgen. Vaak worden er dan afspraken gemaakt over de aanvang en duur van de opleiding. Ook wordt er besproken wat de loopbaanmogelijkheden zijn met de gekozen opleiding. Je kan ervoor kiezen om fulltime naar school te gaan of te kiezen om het naast je werk te doen. Soms kan het ook zijn dat je vrijstelling krijg voor bepaalde vakken. Dat zijn meestal de basisvakken zoals Nederlands en Engels. Zo kan je je richten op de rest van de opleiding. Meestal krijg je na omscholing een hoger salaris dan eerst omdat je natuurlijk een extra diploma hebt. Dat is nog een extra reden om te gaan omscholen!