Mijn yoga teacher training ervaring in India

M

Er zijn verschillende redenen waarom mensen besluiten om een yoga docentenopleiding te volgen in een yoga ashram in India. Voor sommigen is het volgen van een yoga docentenopleiding een ideale kans om studie en reizen te combineren. Voor anderen is het belangrijk om voor een bepaalde periode weg te zijn van de dagelijkse gewoontes en verantwoordelijkheden, zodat ze zich kunnen focussen op de yogische levensstijl.
Mijn reden om de yoga docentenopleiding in India te volgen was een beetje anders dan de bovenstaande redenen. Mijn motivatie om naar India te reizen was namelijk dat ik iets total anders wilde doen dan dat ik gewend was. Voordat ik naar de Arhanta yoga ashram in Khajuraho kwam, had ik nog nooit eerder een yogales gevolgd. Ook was dit de eerste keer dat ik India bezocht. Desalniettemin voelde ik me precies op de juiste plek toen ik arriveerde bij de ashram. Na de eerste week voelde ik me zelfs thuis toen ik op een vrije dag door de stad van Khajuraho liep.

Een yoga ashram is een plek waar je naartoe gaat enkel met het oog op studeren. Je moet geen luxe verwachten, geen extravagant eten. De accommodatie en het voedsel is comfortabel maar heel eenvoudig. De bedoeling hiervan is dat je zo min mogelijk kan afgeleid worden van je studies. Hoe meer luxe je rondom je hebt, hoe meer je je hierdoor kan laten afleiden. Ik moet toegeven dat ik mij hiervan niet helemaal bewust was voor ik mij inschreef in de ashram, maar uiteindelijk kon ik het idee wel heel goed volgen en wat ik blij met het besef dat ik al die overbodige luxe ook helemaal niet nodig heb.

De yoga opleiding zelf ging niet helemaal van een leien dakje. Ik heb altijd al geweten dat ik niet erg lenig was, maar tijdens de cursus merkte ik dat ik stijver was dan ik had gedacht. Aan het einde van de tweede week was het duidelijk dat ik een achterstand had op de andere studenten, aangezien ik vaak de enige was die een bepaalde pose niet kon uitvoeren. Terwijl ik hier in het begin erg veel moeite mee had en erg gefrustreerd raakte, kon ik het later accepteren en vrede hebben met mijn eigen tempo en ritme. Dit is een erg waardevolle les voor me geweest die niet alleen behulpzaam was tijdens de yoga opleiding, maar ook een les die ik kon meenemen voor het leven in het algemeen. Dit is in mijn mening een van de beste dingen van de cursus; je wordt er niet alleen goed in getraind om een goede yogadocent te worden, maar ook leer je een hoop levenslessen die de maand een levensveranderende ervaring maakt.