Tips and tricks om een intensieve yoga docentenopleiding succesvol af te sluiten

T

Het volgen van een interne yoga docentenopleiding is erg intensief. Deze opleidingen zijn normaliter verspreid over 4 weken met elke dag lessen. Twee jaar geleden volgde ik een yoga docentenopleiding in een yoga ashram. Het rooster was erg strak gepland. Elke dag lessen van 6:00 uur tot 19:30 uur en soms zelfs tot 20:00 uur. Er was erg weinig persoonlijke tijd voor zelfreflectie of rust. Elk moment van vrije tijd was gevuld met huiswerk of studeren. Desondanks heb ik enorm genoten van mijn tijd daar en ben ik erg dankbaar dat ik de kans gekregen heb om dit te ervaren. Voor iedereen die bijna gaat beginnen aan dit wonderbaarlijke avontuur, maar een beetje nerveus begint te worden nu het steeds dichterbij komt, heb ik een overzicht gemaakt van enkele tips en adviezen die garant staan voor een fantastische en succesvolle yoga docentenopleiding. Het is niet moeilijk; het vergt alleen wilskracht, focus en gedrevenheid. Veel geluk!

  1. Hou een duidelijk doel in gedachte van wat je wilt bereiken in de opleiding

Op de eerste dag van mijn yoga opleiding vroeg de leraar ons allemaal op te schrijven waarom we deze opleiding kwamen volgen. Wat waren onze verwachten van deze cursus en welke uitdagingen zouden we wellicht kunnen tegenkomen onderweg naar het bereiken van ons doel, zoals bijvoorbeeld een gebrek aan discipline, moeite met autoriteit, gebrek aan doorzettingsvermogen, enz. In het begin begreep ik het nut hiervan niet helemaal, maar met het verstrijken van de tijd kreeg ik te maken met een aantal moeilijke periodes en ik heb dit nog vaak terug gelezen om me eraan te herinneren waarom ik deze cursus wilde doen en om mijn doel altijd voor ogen te houden. Dit heeft er zeker voor gezorgd dat ik bleef doorgaan en mijn opleiding heb afgerond. Mijn doel is bereikt en ik ben erin geslaagd mijn uitdagingen te overwinnen!

  1. Accepteer de discipline, autoriteit en kennis van de leraar

Ik heb regelmatig gezien dat andere studenten uit mijn groep moeite hadden om de autoriteit van de leraar te accepteren, om naar hem/haar te luisteren, te accepteren wat er gezegd werd en om de regels te volgen. Echter maakt dit je leven tijdens de opleiding een stuk moeilijker. Als je besluit een intensieve yoga cursus te volgen, zul je bereid moeten zijn de regels te accepteren en de leraar te vertrouwen. Hoe meer je je probeert af te zetten, hoe lastiger je het maakt voor jezelf. Een open mindset, om mee te nemen wat bij je past en wat je accepteert en achter te laten wat niet bij je past, helpt enorm.

  1. Neem volledig afstand van je leven thuis – dit is jouw tijd

Dit is misschien wel de meest belangrijke tip die ik je kan geven. Mee eens, het is erg lastig om weg te zijn van je familie en vrienden voor 4 weken zonder enig contact, of elke dag je email te checken of up-to-date te blijven van de laatste roddels via facebook. Echter als je echt wilt leren en het meeste resultaat wilt halen uit je docentenopleiding, raad ik je echt aan om gefocust te blijven en afstand te nemen van je leven thuis. Hoe meer je in contact blijft, hoe meer heimwee je wellicht hebt en hoe lastiger het is om te blijven en te leren.

  1. Tel niet af tot de laatste dag, leef in het nu, dit moment zal nooit meer terugkeren

Deze tip is belangrijk voor een yoga docentenopleiding maar net zo belangrijk voor elk ander aspect in je leven. Geniet van elk moment, hoe moeilijk en uitdagend het ook lijkt. Je hebt deze ervaring gekozen en je zult zonder twijfel  erg veel ervan leren. Geniet van het leerproces en later van de voordelen.

  1. Ben flexibel en attent naar je medestudenten

Als je een interne yoga docentenopleiding volgt leef je nauw samen met andere mensen. Deze mensen worden geconfronteerd met dezelfde uitdagingen en moeilijkheden als jij en hebben wellicht nog een aantal andere persoonlijke kwesties. Hou daar rekening mee en ben altijd attent naar je medestudenten. Een goede relatie met de mensen om je heen zal je veel helpen en je kunt elkaar helpen om ook door de moeilijke tijden te komen.