Hoe mijn leven veranderde na een opleiding van één maand – Voor en na mijn ontdekking van Yoga

H

Een paar maanden geleden heb ik één van de meest intensieve gebeurtenissen in mijn leven mijn meegemaakt: ik heb een intensieve 200 urige yoga teacher training in India gevolgd. Vier weken  wonen in een ashram, Hatha Yoga studeren, leren hoe je yogales kan geven, dagelijkse meditatie en sommige dagen 5 uur per dag yoga beoefenen! Elke minuut van de dag was een nieuwe ervaring.

Van te voren had ik weing ervaring met yoga. Ik had een paar beginnerslessen gevolgd en was hierdoor zo geïnspireerd geraakt dat ik meer over yoga wilde leren. Ik ben niet erg spiritueel ingesteld en ik neem meestal weinig tijd om na te denken over mijn leven of over mij persoonlijk. Sinds een tijdje had ik het gevoel dat de jaren voorbij gingen zonder dat ik erg tevreden was over mijn leven. Ik denk dat ik kan zeggen dat ik geen ongelukkig persoon ben, ik zou mijzelf omschrijven als heel tevreden, twee mooie kinderen, een lieve familie en een gerespecteerde functie. Niets om over te klagen. Er was echter geen spanning of beleving. Toen ik hier met een goede vriendin over sprak , adviseerde zij mij om aan yoga te gaan doen. Zij was sinds een paar jaar yogadocent en beoefende al vele jaren yoga. Ze vertelde me dat yoga haar leven volledig had veranderd en tevens haar kijk op het leven.  Ik was in het begin sceptisch maar besloot om het een kans te geven. Ik ging naar de les en na afloop voelde ik me vredig en kalm. Die nacht sliep ik beter dan ik de voorbije jaren ooit gedaan had. Het voelde alsof ik voor het eerst sinds lange tijd in staat was om te ontpannen. Ik kon alle spanningen en zorgen van mij af laten glijden en helemaal ontspannen. En dat was een hele nieuwe ervaring voor me en voelde als een bevrijding.

Niet lang daarna besloot ik om in de voetsporen van mijn vriendin te treden en naar India te gaan om een yoga docenten opleiding van 200 uur te gaan volgen. Ik ging er niet heen om yogalessen te gaan leren geven, maar ik wilde meer weten over Yoga, wat het doet voor je geest en je lichaam en om het effect te ervaren op een intensieve manier. Mijn hoop was dat het me iets zou opleveren wat me later in het dagelijks leven van pas zou kunnen komen. En het heeft het me heel veel opgeleverd! Gedurende vier weken volgde ik een yogadocenten opleiding en woonde ik in een ashram in India. Ik heb veel geleerd over de betekenis en het doel van yoga, de geestelijke en lichamelijke voordelen en ik deed elke dag intensief aan yoga. Gedurende 4 weken leefde ik een eenvoudig leven , zonder luxe of comfort. De dagen waren lang en begonnen erg vroeg. Om 6 uur s’morgens startte de eerste meditatie sessie van de dag. De eerste dagen dacht ik dat ik een hele verkeerde beslissing had genomen om hieraan te beginnen, maar na een paar dagen wende ik aan het schema en begon ik te genieten. Ik ervaarde de voordelen van deze levensstijl en een zekere kalmte en acceptatie overviel me.

Een paar maanden na deze 200 uur yoga opleiding in India kan ik oprecht zeggen dat het mij ten goede heeft veranderd. Het heeft ervoor gezorgd dat ik me meer bewust ben van de kleine dingen in het leven. Het heeft me geholpen om mijn prioriteiten te bepalen en om in staat te zijn een oordeel te maken over wat belangrijk is in het leven  en wat niet. Het is een ervaring waarvan ik vind dat iedereen dit één keer in zijn leven mee zou moeten maken. Het heeft ervoor gezorgd dat ik vrolijker en gezonder ben geworden en daar zal ik altijd dankbaar voor zijn.