Hoe het volgen van een yoga docentenopleiding mijn leven heeft veranderd

H

Twee jaar geleden heb ik een intensieve yoga teacher training gevolgd in India. 4 weken met dagelijkse lessen en samenlevend in een yoga ashram met mensen van over de hele wereld. Het was een zware maand. En eigenlijk was het pas toen ik thuis kwam na de cursus dat ik me realiseerde hoeveel ik veranderd was. Ik voelde me een heel ander persoon, zowel fysiek als mentaal.

  1. Herontdek jezelf

Natuurlijk is elke ervaring van een yoga docentenopleiding anders en de intensiteit van de opleiding hangt af van de reden van je deelname aan een intensieve opleiding. Sommige mensen willen gewoon een nieuwe ervaring en willen yoga beoefenen, maar hebben verder geen duidelijk doel en daardoor missen ze vaak concentratie tijdens het volgen van de lessen. Voor hen was de cursus duidelijk minder effectief. Voor mij daarentegen overtrof het al mijn verwachtingen. Ik had een duidelijk besluit genomen om afstand te houden van mijn vrienden en familie thuis en heb gedurende 4 weken nauwelijks contact met ze gehad. Het was de eerste keer in mijn leven dat ik de tijd genomen had om echt op mezelf te focussen. En wat was dat een eye opener. In die 4 weken hoefde ik niet te denken aan andere mensen, ik hoefde niemand te pleasen maar kon enkel bezig zijn met dat wat goed was voor mij. Natuurlijk miste ik mijn familie enorm maar uiteindelijk waardeerde ik ze alleen maar meer na 4 weken van afzondering. Ik heb geleerd dat het cruciaal is om af en toe tijd voor mezelf te nemen en dat, om echt van anderen te kunnen houden, ik eerst van mezelf moet houden. Daar ben ik me meer van bewust nu en het heeft een enorm effect gehad op hoe ik nu omga met mezelf en met anderen.

  1. Nieuwe kijk op het leven

De filosofielessen hebben absoluut mijn kijk op mensen en op het leven voorgoed veranderd. De dagelijkse 2 uur durende lessen werden gegeven door een Indische leraar, die opgroeide in een traditionele familie en leefde volgens de yoga of Vedische filosofie. Zijn lessen hadden een grote impact op me. Hij vertelde niet wat we moesten denken of hoe we de filosofie moesten toepassen; hij legde eenvoudigweg de principes van de Vedische filosofie uit, duidelijk en omvangrijk. Tijdens de lessen hadden we de kans ideeën en ervaringen uit te wisselen en dat heeft me geholpen een stap terug te doen en na te leren denken; waarom handelen mensen zoals ze doen en hoe zou ik moeten reageren daarop? Simpel gezegd komt het allemaal neer op plichten. Wat is jouw plicht en welke plicht is het meest belangrijk? Dankzij deze eenvoudige kijk op het leven kan ik dingen nu zoveel beter aan.

  1. Waardering voor structuur en discipline

De yoga docentenopleiding die ik gevolgd heb was erg intensief. Elke dag was gevuld met aansluitende lessen en we oefenden dagelijks met asana en meditatie. Het kostte me een paar dagen om te wennen aan dit strakke schema en de intensiteit van de lessen, maar na een tijdje leerde ik de discipline te waarderen. Ik merkte ook het effect van de dagelijkse asana en meditatieoefening op mijn lichaam en geest en zodra ik weer thuis was, werd ik vastberaden ook daar mijn dag te beginnen met meditatie en/ of yoga oefeningen. Vóór mijn docentenopleiding was ik snel afgeleid en zou ik niet de discipline gehad hebben elke dag vroeg op te staan voor de oefeningen. Maar nu ben ik veel beter gestructureerd en heb ik geleerd prioriteiten te stellen.

Deze intensieve yoga opleiding was absoluut een van de beste en levensveranderende ervaringen van mijn leven. Als je erover nadenkt een opleiding te volgen, wil ik je zeker aanraden om dat echt te doen en een duidelijk doel in gedachte te houden van wat je wilt bereiken tijdens de cursus. Houdt dit doel altijd vast in gedachte en geniet gewoon van de ervaring!