Kan ik een yoga docentenopleiding volgen in India als ik niet veel yoga ervaring heb?

K

Veel mensen die een professioneel yogadocent willen worden, betwijfelen of ze genoeg yoga ervaring hebben en of ze het vereiste niveau hebben om de oefeningen aan de studenten voor te doen. Ik wil deze mythe graag ontkrachten door aan te geven dat het niet nodig is om een superstar in yoga te zijn vooraleer je een yogadocent kunt worden. Ik heb meerdere yogadocenten ontmoet, waarvan sommigen nauwelijks ervaring hadden met yoga voordat ze besloten om een yoga docenten opleiding in India te gaan volgen. Zij bleken echter prima in staat om geweldige yogalessen te geven.  Het is niet van belang hoe een docent de yoga oefeningen zelf uitvoert. Of je wel of niet 10 minuten in de hoofdstand kunt blijven staan is niet relevant, maar wel of je juiste aanwijzingen, correcties en aanpasingen aan de studenten kunt overbrengen. Voor de studenten is het van belang dat zij zich veilig voelen in de les, dat zij ervaren dat er aandacht voor hen is en dat zij een goede begeleiding krijgen bij de oefeningen.

Als je een beginnende yoga student bent, geïnteresseerd in yoga en hierover meer wil weten, dan kan een yoga training je helpen het proces te versnellen. Er zijn diverse intensieve yoga opleidingen in India die een goede basis en kennis van yoga bieden. Sommige mensen volgen zelfs een docentenopleiding zonder de intentie om zelf yoga docent te worden. Het is belangrijk om voor jezelf  te beslissen wat je wilt bereiken met de opleiding: docent worden, je praktijkervaring verbeteren, meer leren over yoga,….  Er zijn veel mogelijke redenen om een docentenopleiding te gaan volgen en het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van wat je wilt bereiken met de opleiding voordat je je inschrijft. Pas als dit duidelijk is kun je een opleiding kiezen die aan je noden voldoet en een maximale opbrengst levert.

In India zijn veel yoga opleidingen die plaatsvinden in een Yoga Ashram.  Een yoga ashram is een plek waar alleen basisvoorzieningen worden aangeboden. Er is geen extra luxe maar je kunt je volledig concentreren op je studie. Een opleiding volgen in een ashram heeft als extra voordeel dat je de ware yoga levenswijze kunt ervaren, gebaseerd op eenvoud en bescheidenheid.

Er zijn 2 typen yoga docenten opleiding: een 200 uur en 300 uur docenten opleiding. Een 200 uur yoga teacher training is de basis die door beginnende studenten kan worden gevolgd. Een 300 uur opleiding kan alleen worden gevolgd door personen die al een 200 uur opleiding hebben afgerond. Het  vraagt meer ervaring in zowel lesgeven als in praktijkervaring. Het is aan te raden om bij de opleiding na te gaan of ze beginnende studenten aannemen, maar als je bereid bent om te studeren en je bent enthousiast om meer over yoga te leren, laat je dan niet tegenhouden door het niveau  van je ervaring. Maak gebruik van de gelegenheid en geniet van het leertraject. Je zult versteld staan hoe veel je kunt leren en veranderen in zo’n korte tijd – als je de juist opleiding kiest tenminste!