Leren hoeft niet moeilijk te zijn!

L

Wil jij verder studeren maar heb je vanwege een volledige baan niet de tijd om meerdere keren per week op een vast tijdstip in de collegebanken te zitten? Dan is een thuisstudie van het NHA misschien wel iets voor jou. Maar hoe pak je het doornemen van het studiemateriaal en het volgen van online lessen nou precies aan? Hoe kun je nou helemaal zelf een studie volgen zonder directe hulp van docenten of studiegenoten? Kun je hierbij wel om hulp vragen? En hoe kun je zo’n thuisstudie het beste inrichten? Wij willen je graag wat handige tips en trucs geven zodat jij je gemakkelijker door de lesstof weet heen te slaan.

Lees de Lesstof Goed Door

Natuurlijk is het het belangrijkste om de lesstof goed door te nemen. Natuurlijk hoef je niet ieder woordje op te zoeken omdat veel in latere context wel duidelijk wordt, maar zorg ervoor dat je in ieder geval een idee hebt waar de lesstof over gaat. Lees rustig en lees een alinea desnoods nog een keer als de strekking ervan niet helemaal duidelijk is. Laat jezelf dan ook niet afleiden door je mobiele telefoon of door huisgenoten. Zoek een rustige plek om je studiemateriaal door te lezen.

Maak een Samenvatting

Als je de lesstof eenmaal een keer goed doorgenomen hebt dan kun je beginnen met het maken van een samenvatting. Je kunt ook tijdens het lezen al een paar punten noteren of markeren zodat je er gemakkelijker doorheen gaat. Het maken van een samenvatting heeft een aantal voordelen. Allereerst dwingt het je om, in je eigen woorden, kort op te schrijven waar het hoofdstuk dat je net hebt gelezen over gaat. Daarna is het een mooi naslagwerk voor als je nog even snel iets wilt opzoeken. Je hoeft dan niet meer het hele hoofdstuk door te spitten maat kunt even bladeren door de paar blaadjes waar je eigen punten op staan. Net voor een tentamen is een samenvatting dan weer een mooie manier om het hoofdstuk nog even een keertje kort door te nemen om te kijken of je alles nog weet. Hetgeen dat is weggezakt kun je dan nog even in meer detail doorkijken. Desnoods maak je een aantal vragen voor jezelf gebaseerd op jouw samenvatting.

Neem Niet Alles Klakkeloos Aan

Vooral in het hoger onderwijs wordt er van je verwacht dat je niet alles klakkeloos aanneemt wat er wordt gezegd. Je mag het best met een bepaalde theorie oneens zijn. Het belangrijkste is dat je weet wat een theorie inhoudt en voor jezelf kunt beargumenteren waarom je het met een bepaalde stelling wel of niet eens bent.

Maak de Opdrachten

Er zitten vaak opdrachten bij. Deze kunnen uit een lesboek komen of door de onderwijsinstelling zijn bedacht. Maak deze vragen en andere opdrachten dan ook en stuur ze naar je docent om na te kijken. Deze opdrachten geven namelijk aan wat de belangrijkste punten uit de lesstof zijn. Met je samenvatting bij de hand moet je die goed kunnen maken. Zo niet, dat moet je je samenvatting misschien nog wat aanvullen.

Leren, Leren, Leren

Daarna is het tijd om te gaan leren. Neemj je samenvattingen goed door, kijk nog eens naar de vragen die je moeilijk vond en maak desnoods wat vragen voor jezelf over de dingen waar je vaak fouten in maakte. Het kan handig zijn om punten die je moeilijk vind met een potloot aan te geven en, als je lle samenvattingen bent afgegaan, die moeilijke punten nog eens door te nemen. Zo ga je goed voorbereid naar je tentamen of examen. En vergeet ook niet de docent die jou op afstand begeleidt te benaderen als je ergens echt niet uitkomt.