Hoe kies je welke opleiding bij jou past?

H

Voor veel mensen die naar school gaan breekt de tijd al snel aan dat zij na moeten gaan denken over een vervolgopleiding. Dit is voor de meeste mensen vaak erg lastig. Niemand weet namelijk precies wat hij later écht wil gaan doen, op een paar uitzonderingen na dan. Toch is het enorm belangrijk, want een opleiding bepaalt voor een groot deel wel hoe jouw toekomst er ongeveer uit gaat zien. Hoe kies je welke opleiding bij jou past?

Schrijf op: waar haal ik voldoening uit

Het is bij een opleiding natuurlijk van groot belang dat jij het leuk vindt om deze te volgen. Een opleiding moet jou dus iets laten doen wat jij leuk vindt. Probeer daarom alle activiteiten op te schrijven die jij leuk vindt om te doen en waar jij voldoening uit kan halen. Dit kan van alles zijn. Denk aan dat dagje vrijwilligerswerk in het bejaardentehuis, koken, breien, klussen met je vader in de tuin tot nieuwe dingen ontwerpen. Een kleine activiteit kan jou al namelijk heel veel inzicht geven over wat jij leuk vindt om te doen.

Stel je voor dat je ’s zaterdags meestal met je oom meegaat om een huis op te knappen. Jij vindt dit erg leuk, maar niet alleen omdat je gezellig bij kunt praten. Je vindt het namelijk erg fijn om met machines bezig te zijn. Wellicht kan een bouwopleiding dan iets voor jou zijn.

Praat erover met familie en vrienden

Om een goede keuze te maken voor een opleiding is het handig om ook met familie en vrienden hierover te praten. Zij kunnen jou ook iets meer ideeën geven over welke opleiding leuk voor jou zou kunnen zijn en ook commentaar geven op jouw eigen gedachtes. Stel dat je bedacht hebt dat je een bouwopleiding erg leuk vindt, dan kunnen zij eerlijk zeggen of zij ook vinden dat dit bij jou past, of je uit de droom helpen door te zeggen dat je twee linkerhanden hebt.

Doe een online keuzetest

Een online keuzetest is vaak niet erg betrouwbaar en er komen vaak hele rare studies uit. Toch is het vaak wel fijn om er een gemaakt te hebben, omdat zo’n test je toch op ideeën kan brengen voor opleidingen of beroepssectoren die jij ook wel leuk zou vinden. Verder word je echt gedwongen om na te denken over bepaalde dingen of wat je als liefste doet. Dit kan je helpen om een keuze te maken. Let wel op dat de meeste testen geld kosten.